Skip to main content

Zorgverlening

Verrichtingen

Chirurgische ingrepen

Op dit spreekuur van de huisarts kunt u terecht voor bijvoorbeeld:

  • Verwijderen van moedervlekken
  • Verwijderen van pukkeltjes of steelwratjes
  • Behandeling van een ingegroeide teennagel
  • Verwijderen van een talgkliercyste (atheroomcyste)
  • Verwijderen van een kleine vetbult (lipoom)

Spiraaltje

Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Beide spiraaltjes zijn betrouwbaar. Het spiraaltje is een kunststof ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen.

Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Met een koperspiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap.

Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Een hormoonspiraal blijft 5-8 jaar werkzaam.

Kijk voor meer informatie op:
https://www.thuisarts.nl/spiraaltje

Anticonceptiestaafje

Plaatsen Implanon

Het anticonceptiestaafje Implanon is een dun, soepel staafje. Het is 4 cm lang. Het biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft dus een lange tijd niet aan anticonceptie te denken. Het anticonceptiestaafje zit onzichtbaar in je bovenarm en is zo ontworpen dat het continu een lage dosis hormonen aan je lichaam afgeeft.

Verwijderen Implanon

  • Na 3 jaar haalt de huisarts het staafje er weer uit.
  • De huisarts verdooft je arm eerst met een prik.
  • Via een heel klein sneetje in je arm wordt het staafje verwijderd.

Kijk voor meer informatie op:
https://www.thuisarts.nl/hormoonstaafje/ik-kies-voor-hormoonstaafje

Therapeutische injecties

Tijdens een consult beoordelen we eerst of een injectie zinvol kan zijn.
Een injectie geven we bij voorkeur niet als eerste behandelingsoptie. Andere behandelopties, zoals oefeningen, hebben eerst de voorkeur. Therapeutisch (ook wel ontstekingsremmende) injecties kunnen echter snel en effectief werken indien geïndiceerd. Wij hebben hier veel ervaring mee. U kunt bij de huisarts terecht voor bij voorbeeld:

  • injectie in een slijmbeursontsteking in heup of de schouder
  • injectie in gewrichten bij slijtage (artrose) o.a. in knie of schouder
  • injectie bij een carpaal tunnel syndroom (CTS)
  • injectie in de pezen o.a. in duim, vinger of pols

Echografie

Een echo is een onderzoek om binnen in uw lichaam te kijken. Een echo doet meestal geen pijn en is niet schadelijk. Met een echo van de buik kan de arts binnenin uw buik kijken, zonder dat hij of zij hoeft te snijden in uw lichaam. Op de echo ziet de arts bijvoorbeeld organen en bloedvaten in uw buik. Dit kan handig zijn om te zien of er nog bijvoorbeeld een niersteen vastzit of een bloedvat vergroot is. Ook wordt echografie gebruikt om te zien of een spiraaltje op de juiste plek nog zit. Of om een bult te beoordelen. Echografie van de buik kan in de huisartsenpraktijk plaatsvinden. Huisarts Kievit is hiervoor opgeleid. Gewrichten, spieren en pezen worden (bijna) niet beoordeeld met echografie op de huisartsenpraktijk. Hiervoor zult u doorverwezen worden, indien dit onderzoek noodzakelijk is. Soms kan het voorkomen dat het onderzoek twijfelachtig is en u wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor verdere diagnostiek.

Kijk voor meer informatie op:
https://www.thuisarts.nl/echo/ik-krijg-echo-van-mijn-buik